Ciasto:
1/2 kostki margaryny
3/4 szklanki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
1 jajko
Krem:
200 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
500 g serka Mascarpone
Paczka groszków (w moim przypadku miały one ciekawe miny :D )
Przygotowanie:
- Ciasto zagniatamy, jeżeli będzie się lepić dodajemy trochę mąki
- Zagniecione ciasto zawijamy w folę spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 min.
- Formę do tarty o śr 25 cm smarujemy margaryną (lub masłem) a następnie wylepiamy ciastem (dno i boki)
- Przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy czymś (by ciasto nie urosło nam tam gdzie ma być wgłębione)
- Pieczemy 15 min w piekarniku nagrzanym do 180*C
- Następnie usuwamy obciążenie i pieczemy przez kolejne 15 min.
- Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w niewielkim garnuszku. Następnie odstawiamy do wystudzenia.
- Serek Mascarpone (o temp. pokojowej) miksujemy ok 2 min aż będzie lekko puszysty ;)
- Dodajemy lekko ciepłą jeszcze czekoladę z rondelka.
- Delikatnie mieszamy.
- Masę wykładamy na ciasto a następnie wykładamy na nią rozemocjonowane groszki ;)
- Wstawiamy do lodówki do schłodzenia :)
NASTĘPNIE MOŻEMY JUŻ TYLKO CIESZYĆ SIĘ WSPANIAŁYM SMAKIEM NASZEGO CUDOWNEGO CIASTA :)
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz