sobota, 27 grudnia 2014

Rozemocjonowana tarta ;)

SKŁADNIKI:

Ciasto:
1/2 kostki margaryny
3/4 szklanki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
1 jajko

Krem:
200 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
500 g serka Mascarpone
Paczka groszków (w moim przypadku miały one ciekawe miny :D )

Przygotowanie:

  1. Ciasto zagniatamy, jeżeli będzie się lepić dodajemy trochę mąki 
  2. Zagniecione ciasto zawijamy w folę spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 min.
  3. Formę do tarty o śr 25 cm smarujemy margaryną (lub masłem) a następnie wylepiamy ciastem (dno i boki)
  4. Przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy czymś (by ciasto nie urosło nam tam gdzie ma być wgłębione)
  5. Pieczemy 15 min w piekarniku nagrzanym do 180*C
  6. Następnie usuwamy obciążenie i pieczemy przez kolejne 15 min.
  7. Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w niewielkim garnuszku. Następnie odstawiamy do wystudzenia.
  8. Serek Mascarpone (o temp. pokojowej) miksujemy ok 2 min aż będzie lekko puszysty ;)
  9. Dodajemy lekko ciepłą jeszcze czekoladę z rondelka.
  10. Delikatnie mieszamy.
  11. Masę wykładamy na ciasto a następnie wykładamy na nią rozemocjonowane groszki ;)
  12. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia :)
NASTĘPNIE MOŻEMY JUŻ TYLKO CIESZYĆ SIĘ WSPANIAŁYM SMAKIEM NASZEGO CUDOWNEGO CIASTA :)
SMACZNEGO :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz